Hur tänker egentligen alla rökare som utan att reflektera kastar iväg fimpen på gatan? Är det så att de helt enkelt inte tänker på att fimpen faktiskt är ett skräp – att det liksom går automatiskt att sprätta iväg fimpen på stan? Att det inte är så farligt med en liten fimp. Trots att det faktiskt är olagligt att kasta fimpar på gatan. 

Så beskriver i alla fall rökaren Knut Alfredsson det, som i en insändare i olika lokaltidningar i södra Sverige berättar hur han en dag vaknade upp och insåg att det faktiskt är farligt och samhällsekonomiskt kostsamt att kasta fimparna på marken, och numera använder en bärbar askkopp.

Knut är nu förvånad över att rökare undantas från den nya skräpboten – så rökare han är. Fimpar har ju som bekant i normalfallet hamnat utanför det straffbara området i Riksåklagarens föreskrifter om vilket skräp som vi kan få böter för när vi skräpar ner, även ifall det fortfarande är olagligt att kasta fimpen på gatan.

All nedskräpning är nämligen förbjuden enligt miljöbalken (”Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till” – miljöbalkens 15:e kapitel 30 §). Vi på Håll Sverige Rent tycker att det är helt fel att fimpen inte omfattas av Riksåklagarens föreskrifter, inte minst eftersom det är det absolut vanligaste skräpet – och dessutom ett giftigt sådant.

För ni vet väl att fler än 1 miljard (!) fimpar hamnar på Sveriges gator och torg varje år?