Stort engagemang kring skräpet på vår konferens

Skräpet engagerar många människor i många kommuner. Och då syftar jag inte enbart på människan på gatan som upprörs över nedskräpningen, utan också på alla de människor runt om i landet som arbetar varje dag med att bekämpa skräpet. Det blev tydligt i onsdags, då vi höll vår årliga konferens om skräp, där årets skräpplockarkommun Göteborg stod som värd tillsammans med oss på Håll Sverige Rent.

Alla talarna på Skräpkonferensen - förutom två

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det blev också tydligt att perspektivet kring nedskräpning har vidgats de senaste åren och att frågan även hamnat högt på den politiska agendan. På konferensen var ett tjugotal kommuner representerade, tillsammans med bland annat Naturvårdsverket och Statistiska centralbyrån. Skräpmätningar, strategiska handlingsplaner, statliga initiativ, beteendeforskning och en rad case från kommuner och bostadsbolag stod på agendan.

Naturvårdsverket var med och berättade om det regeringsuppdrag mot nedskräpning som vi på Håll Sverige Rent är involverade i, och om remissen till nationell avfallsplan där remissvaren just nu hanteras. I avfallsplanen finns nedskräpningsfrågan för första gången med under det prioriterade området hushållsavfall – en tydlig signal till alla kommuner om hur viktigt staten tycker att arbetet mot nedskräpning är. Naturvårdsverket berättade även om den nya nedskräpningsboten, som infördes i somras.

Göteborgs kommun var först ut med att berätta som sitt strategiska arbete mot nedskräpning. Kommunen har tagit ett proaktivt grepp kring frågan, eller som Ingvar Brattefjäll, projektledare för kommunens projekt Trygg, vacker stad sa: ”Vi kan inte städa ikapp den ökande nedskräpningen ”. Göteborg nämnde en rad initiativ som genomförts i staden – allt från det samarbete som sker mellan de olika inblandade förvaltningarna till att man inspirerat caféer runt om i stan att sälja billigare kaffe om kunden har med sig en termomugg.

Södertälje har under de senaste åren arbetet nära Håll Sverige Rent i arbetet mot nedskräpning, och är den kommun som är först ut med att koppla ihop sitt ärendehanteringssystem med vår nya mobilapplikation. Michael berättade om kommunens strategiska arbete som döpts till ”Rent och snyggt Södertälje” som syftar till att förändra Södertäljebornas förhållningssätt till nedskräpning, samt att mobilisera och samordna olika aktörers åtgärder mot nedskräpning.

I Umeå har man också genomfört massor med åtgärder, vilket har resulterat i riktigt låga siffror för staden i deras första skräpmätning, som det genomförde i år. Umeå har satsat mycket på trygghet, och Torbjörn Sandberg är övertygad om att ett rent område utan skräp och klotter är ett tryggare område. Umeå kallar sin satsning för Håll Umeå rent.

Stockholms representant Claes Thunblad, enhetschef på Trafikkontoret, presenterade stadens vision för 2030 i kampen mot nedskräpningen, och berättade att man haft en otrolig nytta av de skräpmätningar som staden genomfört tillsammans med oss genom åren. Han betonade det gemensamma ansvaret som vi alla har för att bekämpa skräpet. Medborgaren, kommunen, producenten och staten – alla har sin del i ansvaret. Det är ju egentligen inte staden som städar dåligt om det är skräpigt – det är du som skräpar ner som är den skyldige. Egentligen. Och han påpekade också att producenterna av förpackningar borde ta ett större ansvar för skräpet. Han upplever det som väldigt svårt att få med sig producenterna – här behöver kommunerna hjälp!

På konferensen fick vi också ta del av erfarenheter från Göteborgs skräpkampanj ”Tänk!”. Helsingborgs kampanj ”I love Helsingborg” samt Örebros kampanj ”Lämna grottstadiet” inklusive deras tävling ”Rädda stadsparken”. Tre fantastiska kampanjer, som engagerar massor med människor och som verkligen lyckas sprida budskapet om att vi inte ska skräpa ner.

Ulf Malm, som arbetar med den ideella föreningen Fastighetsägare i Järva, berättade om föreningens arbete mot nedskräpning, som i sig syftar till att höja tryggheten för de boende samtidigt som höjer områdets anseende och status, vilket i sig höjer värdeutvecklingen för fastigheterna.  

Dagen var mycket inspirerande, och vi på Håll Sverige Rent är glada över att så många kom på konferensen och att det finns ett så stort engagemang för vår fråga ute i vårt land.

Föregående

Nedskräpningen av våra hav måste stoppas

Nästa

Felsorterade lampor – för svårt att göra rätt?

2 kommentarer

  1. Tack så mycket för en mycket inspirerande och kunskapsgivande dag! Ännu fler borde ha varit där.

  2. Tack för att du kom! Det var verkligen inspirerande med all kunskap och allt engagemang.

Kommentera


Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén