Sluta skräpa ner i fjällen

Sommarsäsongen är över och det blir allt glesare mellan fjällvandrarna vid STF:s fjällstation vid Kebnekaise. Efter en sommar där en hel del tid och resurser gått åt till att städa fjället efter nedskräpande fjällvandrare funderar nu anläggningschef Linus Niva på att starta en kampanj så att fjällvandrarna tar med sig sitt eget skräp ner från fjället. Han vill få fjällvandrarna att inse att det faktiskt är deras ansvar att ta med sig skräpet ner från fjället. Det är så märkligt, säger Linus, att fjällvandrarna orkar bära upp en 200 grams chokladkaka upp på fjället, men inte orkar ta med sig förpackningen på några gram ner igen.

Tack vare att de som jobbar på och kring fjällstationerna städar och tack vare att STF satt upp sopstationer vid fjällstationerna är det inte direkt skräpigt på fjället.

Men det är både dyrt och trist att människor som uppenbarligen vill uppleva och njuta av våra vackra fjäll inte kan ta ansvar för sitt eget skräp. Det borde vara självklart att det man tar med sig på sin fjällvandring måste man vara beredd på att ta med sig tillbaks.

Kebnekaise fjällstation är miljömärkt med the Green Key, en internationell miljömärkning som Håll Sverige Rent administrerar.

Föregående

Galapremiär för filmer om Grön Flagg

Nästa

På besök hos systern i England

1 kommentar

  1. Jens

    Det är självklart för de flesta fjällvandrare att ta med sig sitt skräp ifrån fjället. Tyvärr är det dock så att de senaste årens tillströmning av bekvämlighetsvandrare också verkar ha dragit med sig en del som är för bekväma för att förstå detta..

Kommentera


Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén