Efter en gatufest i Göteborg förra veckan har nedskräpning debatterats livligt i staden. Gatufesten utan arrangör på Andra Långgatan resulterade i mängder med skräp, och dagen efter drog kommunens städning ut på tiden. Göteborgs-Posten rapporterade flitigt om kalaset och om städningen.

Samtidigt delade vi på Håll Sverige Rent ut priset till Årets kommun i vår kampanj Skräpplockardagarna – en kampanj som handlar om förebyggande arbete mot nedskräpning, vilket ledde till ytterligare artiklar i Göteborgs-Posten.

I en ledare skriver sedan Göteborgs-Posten att både medborgare och kommun har ett ansvar för att hålla hela staden ren.

Håll Sverige Rent menar att det förebyggande arbetet är avgörande för att få individen att sluta skräpa ner, vilket vi skrev om i en debattartikel som publicerades i Göteborgs-Posten den 15 juni 2012, där vi också förklarade att Göteborgs kommun fick priset för sitt förebyggande arbete mot nedskräpningen.

Kommunalrådet och ordförande i park- och naturnämnden Marina Johansson (S) skriver i en debattartikel den 18 juni att staden välkomnar gatufester som den på Andra Långgatan. Men det krävs dialog och ansvar från bägge håll. I det här fallet fanns ingen arrangör att tala med.