På Stockholmsmässan pågår just nu den stora båtmässan Allt för sjön. Vi på Håll Sverige Rent är där och uppmanar båtfolket att inte kasta skräp i hav och sjöar med parollen ”Inte från min båt”.

Andreas Frössberg från Håll Sverige Rent på båtmässan Allt för sjön i Stockholm

Den marina nedskräpningen är ett stort och reellt problem. Mängder med skräp hamnar i våra hav och sjöar varje år – skräp som skadar sälar, fåglar, fiskar och andra marina djur, skräp som förfular vår miljö och som skadar sjöfart och fiskenäringen.

På mässan visar Håll Sverige Rent även projektet Marlin – Baltic  Marlin Litter, ett samarbetsprojekt med fyra länder kring Östersjön, som går ut på att sätta fokus på marin nedskräpning, samla in fakta kring problemet och kommunicera problematiken till allmänheten.

Även projektet Fishing for Litter visas på mässan. Det är ett projekt som Håll Sverige Rent driver tillsammans med KIMO Baltic Sea, och som i korthet går ut på att yrkesfiskare tar med sig det skräp som fastnat i deras fiskeutrustningar med in i hamn.

 

Det är inte bara Håll Sverige Rent som för fram budskapet om marin nedskräpning. Mitt bland alla båtar och alla båttillbehör finns även Havs- och vattenmyndigheten, som också uppmanar folk att inte kasta skräp. Myndigheten lockar också människor att delta i kampanjen Kusträddarna – en kampanj som går av staplen på Kusträddardagen den 12 april.

Havs- och vattenmyndigheten på mässan Allt för sjön i Stockholm

Även Skärgårdsstiftelsen deltar med en skräpvinkel på mässan. Stiftelsen genomförde nyligen skräpdyk i några hamnar, och presenterar resultatet av dyken på båtmässan.

Cecilia Wibjörn från Skärgårdsstiftelsen framför sin skräputställning