Om du befann dig vid Slussen i Stockholm i lördags, så missade du säkert inte de två tälten vid Södermalmstorg där Håll Sverige Rent och Baltic 21 arrangerade en stor pryl- och klädbytardag. I strålande solsken dukades bord och bänkar upp med allt möjligt som människor ville bli av med; pjäxor, böcker, dukar, öronmuffar, resväskor, kjolar, sjalar… allt mellan himmel och jord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla som lämnade in något fick ta något annat i utbyte, så det var många prylar och plagg som fick nya ägare under dagen. Ur högtalarna strömmade musik från Ruxpin, Medveten Konsumtion fanns på plats och pratade med besökarna om det fina i att inte alltid behöva köpa nytt, det rättvisa kaffet var gratis och Sattva-bageriet sålde ljuvligt goda och ekologiska bakverk. Kraft och Kultur sponsrade med miljömärkt el och studenter från Recycle Design-kursen vid Eskilstuna folkhögskola visade upp sina finurligt upcyclade alster.

Det strömmade folk till arrangemanget under hela dagen, men allra mest tryck blev det klockan två, då klädbytardagen förvandlades till en gratis marknad där det bara var att komma och ta vad man ville ha. 
– Det var roligt att se att folk ändå inte bara kommer hit och roffar åt sig för att det är gratis, utan att människor verkligen hittar något de behöver. En nyanländ utlandsstudent gick just hem med en ny datorskärm! säger Anna Berlina, projektledare från Baltic 21.

Håll Sverige Rent är med i nätverket Baltic 21, som arbetar med att hållbar utveckling i Östersjöregionen – läs mer på deras webbplats.