Nyheter från Almedalen – fimpen kan bli inkluderad i boten

På Håll Sverige Rents seminarium under Almedalsveckan i Visby var en av nyheterna att regeringen funderar på att inkludera cigarettfimpen i nedskräpningsboten. Det var Mattias Johansson, stabschef på Miljödepartementet som under sitt anförande nämnde att de antagligen kommer att se över reglerna kring den nya boten. Miljödepartementet tittar just nu även på om det är möjligt att infoga miljöaspekten i gaturenhållningslagen, hur man ska komma tillrätta med strandstädningen i de hårt drabbade kommunerna på västkusten och på finansiering för det förebyggande arbete mot nedskräpningen.

panelen-vid-debatten_beskuren

Några av deltagarna på seminariet i paneldiskussion. Från vänster Anna Linusson, Håll Sverige Rent, Jonas Dahllöf, Stockholms stad, Sara Korlén, psykolog Pbm, Marina Johansson (s), kommunalråd Göteborgs stad, Maud Dolk, Envac och Mattias Johansson, stabschef på Miljödepartementet.

På seminariet med fokus på nedskräpning i parker berättade bland annat Marina Johansson, kommunalråd i Göteborgs stad, om hur staden ser på nedskräpningen och att de tycker att det förebyggande arbetet är mycket viktigt. Vi på Håll Sverige Rent passade på att dela ut priset Årets kommun, som Göteborg tilldelats för fjärde året i rad. Göteborg arbetar med tydliga politiska mål för att minska nedskräpningen och engagerar mängder med medborgare i skräpplockaraktiviteter varje år. Staden har som mål att bli en trygg och vacker stad – både för besökare och för boende. Den offentliga miljön är ju allas vårt vardagsrum!

Gbg-får-priset-av-Anna_beskuren_webb

Marina Johansson (s), kommunalråd i Göteborg, får priset Årets kommun av Håll Sverige Rents vd Anna Linusson.

På seminariet berättade också Sara Korlén, psykolog på Pbm, om varför vi skräpar ner och vad vi kan göra åt beteendet i sig. Och det handlar mycket om konsekvenser – vad som händer efter det att du kastat skräpet på fel ställe. Det är de kortsiktiga konsekvenserna i stunden som styr vad du gör. Det kan vara både negativa konsekvenser (att du blir bötfälld) eller positiva (att du känner att du är en god människa). Det är viktigt att människor förstår varför de ska agera på ett visst – vad bidrar jag till om jag slänger skräpet på rätt ställe – att helt enkelt synliggöra den långsiktiga effekten av att jag faktiskt tar ansvar.

Kvällen innan vårt seminarium genomförde vi en miniaktion på Donners plats i Visby. Vi drog på oss handskarna och drog runt och plockade skräp tillsammans med bland annat Naturvårdsverket, Avfall Sverige, Skanska, Envac och några andra frivilliga. Och det var inga problem att fylla våra säckar med skräp – det låg drivor med informationsblad, pappersmuggar och annat skräp på gatan.

förberedelser_webb

Förberedelser inför skräpplockning i Visby.

 

Maud-och-NV_webb

Maud Dolk från Envac och Berit Oscarsson, informationschef på Naturvårdsverket, i skräpplockartagen i Visby.

 

 

Föregående

Kolla filmen om skräp efter valborg

Nästa

Folk- och Naturkonferensen miljömärkt av Håll Sverige Rent

7 kommentarer

 1. bo aggerborg

  Vårt vanligaste skräp är fimpar.
  Självklart ska rökarna själva ta hand om sitt skräp eller…..?

  • Varför ska samhället eller tobaksbolagen införa pant och därmed ta en del av kostnaden? Orimligt! Ja, jag röker också. Jag insåg att jag själv valt att röka och har därmed ansvaret själv att ta hand om mina fimpar eller hur!? Genom en enkel produkt som denna fickaskkopp löser det hela på ett enkelt, logiskt och strukturerat sätt: Rökaren själv tar ansvar precis som snusarna ( de flesta iaf) gör. Kolla in min lösning: http://www.mscompanion.se – sidan ”butik”. Luktar inte, är flamsäker och återanvändbar. När den är full så tömmer man den bara helt enkelt i närmsta papperskorg – hemma, utanför ICA eller var man nu är! #fickaskkopp #rokare #rökare #ansvar #fimp #mscompanion

 2. Upplys, uppmuntra och underlätta för rökarna att ta hand om sitt skräp!

 3. Trodde verkligen att fimpar innefattades av nedksräpningsboten. Det är ju nästan det enda man ser på gatorna, i alla fall där jag bor. Det och tuggummin…

  Ett grundproblem kan nog vara att det finns alldeles för få fimpkorgar. I förlängningen skulle jag vilja se ett rökförbud på allmän plats, förutom speciellt avsedda rökrutor som är lätta att undvika för icke-rökare. Men tills dess, fler fimpkorgar!

 4. Rick

  Jag har föreslagit pant system på fimpar med en hög pan, tex 50kr. Då löser vi troligen en stor del av problemet genom att folk inte har råd att kasta bort panten.. vad sägs?

 5. Anna Linusson, har du glömt bort alla ÄCKLIGA snusprillor som snusare kastar överallt, det är sju ggr att trampa på snusbajs o det fastnar under skorna som du sedan tar med dig in i bilen, hemmet, sjukhus osv.Nej tacka vet jag Finnland dom förbjuder snus delvis på grund av att äckelsnusgubbarna kastar det på gator o torg.Så Anna Linusson ta upp snusäcklet på högre nivå. Mvh Anders.

 6. Thomas Kallin

  Jag som rökare tycker att alla dessa fimpar överallt är ett otyg
  Nu har jag gått över till E-cig och kommer inte att bidraga till detta något mer innan Tobaksbolag och läkemedelsbolag kommer att försöka förbjuda detta
  Detta pågår just nu med press i deras ledband
  Deras lobbygrupper är ju så starka så att den gryende branchen kommer att knäckas
  Då kommer väl i alla fall jag börja röka igen och bidraga med nedskräpningen igen
  Jag vill inte men jag kommer nog att tvingas

Kommentera


Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén