För första gången genomför Luleå och Skövde kommun mätningarna enligt metod för mätning av skräpfrekvens som tagits fram av Stiftelsen Håll Sverige Rent i samarbete med Statistiska Centralbyrån. Nedskräpning är ett problem de flesta kommuner brottas med. Fimpar, snabbmatsförpackningar och plastpåsar är ett vanligt skräp.

Erik Åhs, Filip Sand och Fredrik Eriksson jobbar på arbetsmarknadsenheten, och är inhyrda för att mäta skräpet i Skövde.

Med skräpmätningen kan kommunen enklare uppskatta omfattningen av nedskräpningen och även se vilka områden som är mest nedskräpade. Det underlättar för kommunen att planera att planera vilka insatser som behövs och kommunen kan även följa upp insatserna mot nedskräpningen över tid.

Totalt är det 12 kommuner i Sverige som i år genomför skräpmätning för att bli effektivare i kampen mot skräpet. Läs mer om metoden här.

Lyssna här på ett radioinslag från P4 Norrbotten eller se ett inslag från TV4 som var på plats när Luleå kommun drog igång mätningarna i förra veckan.

Med vid de första mätningarna i Luleå och Skövde fanns Emma Martinelle från Håll Sverige Rent för att utbilda mätpersonalen.

Marie Larsson, stadsträdgårdsmästare på Skövde kommun, och Emma Martinelle från Håll Sverige Rent.