Fimpen ska med – vi ger oss inte

Häromdagen gick vårt seminarium med titeln ”Vem ska ta ansvar för skräpet” av stapeln i Almedalen. En engagerad panel, som bestod av Ilmar Reepalu från Malmö stad, Ulla Hamilton från Stockholm Stad och Eva Thörnelöf från Naturvårdsverket var enig kring svaret: det är individen. Samtidigt måste det finnas rimliga förutsättningar för individen att göra rätt. Och där kommer statens, kommunens och producentens ansvar in.

När det gäller våra lagar och regler är det staten som har ansvar. Och staten har den senaste tiden lyft och prioriterat nedskräpningsfrågan – både vad gäller lagstiftning och myndighetsarbete.

På söndag den 10 juli träder nya regler kring nedskräpning i kraft – då kommer polisen att kunna bötfälla nedskräpare på plats. Men som ni kanske uppmärksammat omfattas inte cigarettfimpar, tuggummin och annat småskräp av boten – något som vi på Håll Sverige Rent tycker är helt galet.

Riksåklagaren har i sina föreskrifter enbart tagit med snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, olika typer av dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra typer av engångsartiklar. Att kasta en bussbiljett (finns de fortfarande?), en cigarettfimp, ett kolapapper, ett tuggummi eller liknande är enligt Riksåklagarens föreskrifter en ringa förseelse och är inte förenligt med straffansvar.

Men vad sänder det för signaler? Lagstiftningen har ju också ett preventivt syfte – och lagstiftaren sänder nu istället signalen att det är ok att kasta fimpen och tuggummit på gatan. Förra året kastades mer än 1 miljard (!) fimpar på gator och torg i Sverige. Fimpen är det absolut vanligaste skräpet i Sverige idag.

I lördagens Dagens Nyheter stöder en rad personer vår åsikt att fimparna borde omfattas av den nya boten. Miljöminister Andreas Carlgren, som är mannen bakom den nya nedskräpningsboten, säger i tidningen att ”Jag hör till dem som tycker att det är bedrövligt med alla fimpar i parker och på gator. Jag förstår mycket väl folk som är arga och förbannade över det. Men vi måste först avvakta och se vilken rättspraxis det blir när man börjar tillämpa den här lagen.”

Vi på Håll Sverige Rent tycker att Riksåklagaren måste se över sina föreskrifter och utforma dessa i enlighet med förarbetena till de nya reglerna – och då ska fimpen och annat småskräp som förekommer i stora mängder med!

Även Ulla Hamilton håller med oss. På vårt seminarium var hon klar och tydlig med sin ståndpunkt. ”Jag tänker inte ge upp i den här frågan, fimpen ska inkluderas i boten, sa hon.”

På seminariet blev det också tydligt att nedskräpningsfrågan är en viktig fråga som måste tas på allvar. Ilmar Reepalu menade att frågan om avfall och nedskräpning är vår tids ödesfråga – tredje världen står inför enorma utmaningar för hur de ska hantera sin sopberg och sitt skräp.

Vad är då kommunens ansvar? Papperskorgar såklart. Men även att byta fokus från att reagera till agera – som Eva Thörnelöf påpekade på seminariet. Att inte bara städa, utan att få människor att förstå att det är deras ansvar att inte skräpa ner.

Och här kommer också producenternas ansvar in. Producenterna borde utforma sina produkter på rätt sätt redan från början. Och producenter av förpackningar (med flera) har ju redan ett ansvar för att ta reda på sina förpackningar genom vårt lagstadgade system med producentansvar. De borde också fundera mer på andra sätt att hindra att deras produkter hamnar på gatan. Fler pantsystem kanske – en tankebana som även miljöminister Andreas Carlgren är inne på.

Eva Thörnelöf lyfte också en annan intressant fråga som vi kommer att fortsätta hårdbevaka. Vår unika, fantastiska allemansrätt är hotad – och det beror mycket på nedskräpning. Fortsättning följer!

Föregående

”Kontraproduktivt att inte ta med fimpen”

Nästa

Allemansrätten hotad – av skräp

4 kommentarer

 1. Kristina

  Det borde vara böter för ALL nedskräpning, även fimpar. Nolltollerans mot nedskräpning helt enkelt.

 2. k.alfredsson

  Jag röker alltid utomhus och det blir ett paket om dagen.
  Nu är jag glad att nya nedskräpningslagen inte gäller mig.Stort tack för ett bra jobb till lagstiftare, tobaksbolagens agerande i denna fråga, riksåklagaren m.fl.
  Jag kan nu fortsätta att kasta mina fimpar på marken
  utan dåligt samvete.
  En liten skillnad kommer jag att göra.
  Jag tänker ta ansvar för mina fimpar och trampa på dom så att dom släcks.
  Har hört att osläckta cigarettfimpar kan orsaka brand.

 3. alexander

  hörde att 845 tusen ton fimpar slängs årligen i naturen värden över, med tanke på att dom innehåller gifter som kadmium och arsenik känns det ju inte så bra, läste om ett företag som hade kommit på en lösning på fimpproblemet, hittade dom på Buttinbag.com dom verkar vara nåt på spåren

 4. ewa ekblad

  Med tanke på att: 845 000 ton fimpar/år slängs i naturen, 100 000 däggdjur dör årligen pga cigarettfimpar och 10% av världens alla dödsrelaterade bränder startar med en cigarett, – så vore det ju bra om fimpproblematiken kunde lösas vid sin källa, där den uppstår. Har läst om en sorts fimppåse i cigarettpaketet, det tycker jag låter bra. Läste om de på http://www.buttinbag.com
  Håller tummarna för den produkten

Kommentera


Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén