Allemansrätten hotad – av skräp

Frågan om vår urgamla rätt att vandra i skog och mark är het. Naturvårdsverket har på eget initiativ satt ihop en utredning om allemansrätten, för att ringa in vilka problemen är och hur vi ska kunna lösa dem. Och en stor del av problemet är att folk skräpar ner – ett beteende som egentligen inte har med allemansrätten att göra, eftersom det faktiskt aldrig är tillåtet att skräpa ner.

Att kommersiella bolag organiserar forsränning och bärplockning leder till att fler människor rör sig ute i skog och mark – och också till nedskräpning och slitage. Konflikten mellan markägare och dessa företag har växt under senare år, och är också anledning till att Naturvårdsverket nu utreder frågan.

Igår kväll debatterade Svante Axelsson, ordförande i Naturskyddsföreningen och Helena Jonsson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund i SVT:s Aktuellt. Båda värnar allemansrätten, men har olika syn på hur man ska åtgärda folks beteende i skog och mark. Helena Jonsson vill att man ska reglera allemansrätten för att på sätt komma åt det som hon kallar missbruk eller överutnyttjande. Svante Axelsson menar att det redan finns en miljölagstiftning att ta till – och att man istället för att urholka allemansrätten borde skärpa lagstiftningen och se till att den efterlevs.

Miljöminister Andreas Carlgren har dock öppnat dörren på glänt till att reglera allemansrätten. Han säger i en artikel i Dagens Nyheter att de kommersiella företag som organiserar aktiviteter i skog och mark eventuellt borde betala hyra eller liknande för det slitage och den nedskräpning som orsakas. Men han vill invänta Naturvårdsverket utredning.

Föregående

Fimpen ska med – vi ger oss inte

Nästa

Nu ska det bli enklare att återvinna

2 kommentarer

 1. Frida

  Om nedskräpning i naturen
  Tipsa andra om att vara rädd om naturen. Fler återvinningsstationer och papperskorgar. Om man ser skräp i naturen så slänger man det i papperskorgen. Prata mer om det i skolan. Man ska respektera naturen mycket bättre och man ska plocka upp skräp efter andra. Vi tycker man ska prata mer om det i skolan. Göra arbeten om det i skolan. Sätt upp fler papperskorgar och skyltar. De flesta slänger saker i naturen för de orkar inte leta efter en soptunna att kasta sitt skräp i. Man borde göra papperskorgarna mer färgglada eller göra pantställen för skräp, då skulle det bli ungefär som med pantflaskor.
  Hälsningar en årskurs 5
  Fler papperskorgar. Prata om det i olika tvprogram t.ex bolibimpa. Skyltar där det står ” Var rädd om vår natur- skräpa inte ner”. Fler skyltar ”släng skräpet här”. Få artister att blogga om att ”Släng inte skräp i naturen och på stan”. Miljövänliga papperskorgar. Fler grillplatser och mer ved vid grillplatser. Tydligare lagar. Poliser i skogen som jobbar i skogen hela tiden.
  Hälsningar en årskurs 6

  • Erika Karlsson

   Tack för alla bra idéer om hur man kan göra Sverige till ett skräpfritt land!

Kommentera


Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén