Åland kan bli först ut i Östersjön att förbjuda plastpåsar, enligt ett förslag från Östersjöfonden på Österjöns dag. Anledningen är den ofattbart stora marina nedskräpningen. Runt 10 miljoner ton avfall hamnar i våra hav varje år varav det mesta är plast. Att förbjuda plastpåsar är både en konkret handling som minskar nedskräpningen och en viktig markör för att visa på problemet med plast i våra hav.

I fredags var det Östersjöns dag, vilket firades av Östersjöfonden, en oberoende stiftelse med säte på Åland. Håll Sverige Rent var på plats med Jessica Ångström, verksamhetsansvarig för vårt arbete med havsfrågor.  Hon berättade om plasten som skräpar ned våra hav och om vårt projekt Marlin, där vi mäter skräp på 25 stränder runt Östersjön. Resultatet från mätningarna visar att det finns ett skräp för varje steg du tar på en Östersjöstrand (133 skräp/100 meter).

På Östersjöns dag var plasten ett hett diskussionsämne, inte minst eftersom våra hav sakta fylls med plast och förvandlar våra hav till världens största plastsoptipp. Att 50 procent av plastavfallet idag läggs på deponi visar att den förbrukade plasten idag inte har något värde – ett enormt resursslöseri.

Läs också artikel i Nya Ålandstidningen.