Ordet skräpbot har hamnat i Språkrådet nyordslista för 2011. Nyord som till exempel skräpbot har ofta sitt ursprung i nya samhällsfenomen och stora världshändelser, enligt Språkrådets webbplats. Skräpboten kanske inte är någon världshändelse, men den har iallafall långsamt börjat användas av poliser ute på patrull.

Förra året bötfälldes 243 nedskräpare av polisen, de flesta i Västra Götaland där 43 personer fått en böteslapp, rapporterar Göteborgs-Posten. I Stockholm har 20 bötfällts. I Jämtland endast en person. Det kanske inte låter så mycket med 243 personer, men det är ändå ett gäng människor som fått betala 800 kronor för att ha kastat något på gatan, jämfört med noll personer innan de nya reglerna trädde i kraft.

Egentligen är det bra om det inte utfärdas böter – om det beror på att det inte kastas skräp. Boten har ju ändå ett grundläggande preventivt syfte och den visar också att staten tycker att nedskräpningsfrågan är en fråga att ta på allvar. Ordet skräpbot har iallafall slagit igenom under 2011, det är en sak som är klar. Det blir intressant att följa utvecklingen under det nya året.